İsrail, Yahudilerin kutsal gününde Harem-i İbrahim Camisi’ni Filistinlilere kapatacak
İsrail idaresi, işgal altındaki Batı Şeria’nın El Halil kentinde bulunan Harem-i İbrahim Camisi’ni Musevilerce kutsal sayılan “Hazreti Sare Günü” gerekçesiyle Filistinlilere kapatma kararı aldı.
Filistin Vakıflar Bakanlığı, hususa ait yazılı bir açıklama yayımladı.
Açıklamada, İsrail idaresinin Harem-i İbrahim Mescidi’ni 18 Kasım Cuma günü ikindi vaktinden 19 Kasım Cumartesi günü akşam saatlerine kadar Filistinlilere kapatma kararı aldığı aktarıldı.
Yahudilerce kutsal sayılan “Hazreti Sare Günü” gerekçesiyle bu türlü bir karar alındığı söz edildi.
Açıklamada ayrıyeten İsrail’in, Yahudi bayramlarını Filistinlilere karşı bir baskı aracı olarak kullandığı, toplu cezalandırma uyguladığı, kutsal yerlere ulaşımlarını engellediği ve askeri denetim noktalarındaki uygulamalarını sıkılaştırdığı belirtildi.
Harem-i İbrahim Camisi’ne yönelik ihlaller
İşgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın çevresi olarak kabul edilen El Halil kentindeki Harem-i İbrahim, Mekke’deki Mescid-i Haram ve Medine’deki Mescid-i Nebevi ile Mescid-i Aksa’dan sonra en kutsal dördüncü cami kabul ediliyor.
Caminin altında yer alan mağarada Hazreti İbrahim ve eşinin kabirlerinin yanı sıra Hazreti İshak, Hazreti Yakup, Hazreti Yusuf ve eşlerinin mezarları bulunuyor.
İsrail’in 1967’den beri işgal altında tuttuğu Batı Şeria’nın El Halil kentinde bulunan cami, 25 Şubat 1994’te sabah namazını kılan Müslümanların üzerine ateş açan Baruch Goldstein isimli Yahudi fanatiğin hareketinden sonra kapatılmış ve yine açıldığında ise yarısından fazlası Musevilere tahsis edilmiş halde ikiye bölünmüştü.
Tarihe “El Halil Camii (Harem-i İbrahim) Katliamı” olarak geçen hücumda 29 Filistinli hayatını kaybetmiş, 150’den fazla kişi yaralanmıştı.
Caminin bölünmesinin akabinde, Hazreti İshak ve eşinin bulunduğu kabirler Müslümanlara ayrılan kısımda kalmış, başkaları ise Musevilere ayrılan ve sinagoga çevrilen kısımlarda bırakılmıştı.
Bölünmüş kısımlar yılda onar gün karşılıklı olarak Müslüman ve Yahudi ziyaretçilere açılıyor. Buna nazaran, Musevilerin dini bayramlarında cami olan kısım Musevilere, Müslümanların dini bayramlarında da sinagog kısmı Müslümanlara tahsis ediliyor.